Panorama-Jacob

©M &JPD' Websted - alle rettigheder forbeholdes

 

  BØRNEHAVE
  Børnehaven lå i Grønnegade
  Børnehaven i Faaborg havde i 40-rerne til  huse i Grønnegade nr. 39 ved siden af Faaborg Brugsforening. Man skulle op ad en høj stentrappe og ind gennem en smal  gang gennem forhuset der førte ud i en  flisebelagt gård, hvor der var en sandkasse af træ med et låg til at lægge over, så sandet kunne holdes tørt. I gårdens modsatte hjørne diagonalt kom man ind i baghuset, hvor  børnehaven rådede over et lokale. Helt bagerst  var der en have, som man kun kunne komme ud til ved at gå gennem bygningen. Jeg kan ikke erindre, at vi nogensinde var derude. Det var ejerens urtehave og ikke til brug for børnehaven.
  Lokalerne og udenomspladsen i børnehaven ville BUPL aldrig have godkendt i dag, men jeg tror, at pædagogikken levede  op til nutidens krav.  På gamle fotos kan jeg se, at vi trods alt var en hel del børn i børnehaven.

  boernehave10002

   Her er børnehaven parat til at tage på udflugt. Jeg står helt i hvidt ved siden af pigen i hvidt. Yderst til venstre står frk. Jacobsen som var leder og bagerst til højre står frk. Laura. Knud “Boston” er nr. 2 fra venstre og nr. 4 fra venstre er Leif Temmesen. Den høje morkhårede dreng bagerst i højre side er Jørn Poulsen. Resten kan jeg ikke huske navnene på.

  Den  flyttede senere til Klostergade. Herefter boede der  skolekammerater i huset, hvorfor jeg i hele min skoletid fortsatte med at komme i huset. Men det vender jeg tilbage til.

  Jeg kom i børnehave som 4-årig. 
  Dengang var næsten alle børns mødre hjemmegående.  ( Det kaldte man det - utroligt !). Man skulle derfor tro, at de selv kunne  passe deres børn. Alligevel ønskede de, at børnene  kunne komme sammen med andre børn, mens de selv fik lidt ro til andre ting. Børnehaven var privat. Det var bestemt ikke et offentligt anliggende og det var ikke nødvendigt med pasningsgaranti. Forældrene skulle selv betale. Jeg tror  ikke at jeg var der hver dag, og jeg husker heller ikke i hvor mange år jeg gik der. Men der er ingen tvivl om, at mine forældre gerne ville have mig ud blandt andre børn i stedet for at jeg skulle gå hjemme sammen med min gamle far.
  Børnehavelederen hed frk. Jacobsen.En af de  unge piger hed Laura.  Vi havde en remse som vi råbte: Avra for Laura, Elses  bukser flagrer. Pigenavnet kunne byttes ud alt efter hvem vi nu ønskede at drille. Laura havde  halvlangt mørkt bølget hår, og hun var sød.
  Der forgik mange spændende ting. Der var trælegetøj. Der var fastelavnsfest med tøndeslagning og udklædning og så var der et sommerudflugterne Engang gik den  til Svanninge bakker med hestetrukne charabancer. Jeg fik lov til at sidde på bukken ved siden af kusken. Hvor var jeg stolt!

  Knud Boston
  Der var mange børn. Det var i begyndelsen med de store årgange lige efter krigen. Jeg husker ikke alle børnene.  En del af dem kom jeg til at gå i skole med siden hen, og husker dem derfor nok bedst fra skoletiden.
  Men  jeg husker  Knud, hvis far havde fotoforretningen Boston, som lå i Nørregade. Familien havde en stor Skt.. Bernhardshund. Knuds far havde lavet en vogn, som hunden kunne spændes for og således trak den rundt med Knud og hans søskende. Det var spændende for vi fik også engang i mellem en tur. Og Knuds far smalfilmede og en gang i mellem kom han og viste billeder for os i børnehaven af Knud og hans søskende, der blev trukket rundt af hunden.  Og det hændte skam også, at vi var med på filmen. Det var noget særligt og en stor begivenhed.

  V
  idere til Klerkegade  jdlogo02